Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Lahodná baklažánová pomazánka

16. 3. 2011
Suroviny:
1 väčší baklažán
2 rajčiny alebo paradajkový pretlak
1 menšia cibuľa
cesnak podľa chuti
olej, soľ, čierne mleté korenie, trochu citrónovej šťavy, trošku chilli
 
Postup:
 
Baklažán poprepichujeme a dáme do trúby piecť – cca 25 min pri 200 stupňoch. Upečený baklažán stmavne, zvráskavie. Ošúpeme, alebo lyžicou vydlabeme dužinu. Posekáme na doske na drobno alebo rozmixujeme v mixeri na jemno.
Stredne veľkú cibuľu pokrájame a smažíme na oleji. Pridáme baklažán, osolíme, okoreníme, pridáme rajčiny resp. pretlak, ďalej chilli, citrónovú šťavu – všetko premiešavame a necháme zhustnúť.

Ochutnáme, príp. doladíme štipkou cukru. Necháme odstáť, chute sa prepoja. Podávame s hriankami – topinkami.

 

 

Obrázok

 

Baklažán je veľmi populárny v krajinách južnej Európy, hlavne na Balkáne. Jeho domovinou je však India, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Baklažán sa neodporúča konzumovať surový – keďže je to ľuľkovitá rastlina v surovom stave obsahuje malé množstvo jedu – solanínu (tento jed obsahujú napr. aj zelené časti zemiakov, ktoré treba taktiež odstrániť)

Ale dobré správy na koniec - táto zelenina má nízku energetickú hodnotu a teda je to ideálna diétna potravina. Takže ak aj vám chutí – kľudne sa ho najedzte do sýta!

Obrázok

 

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Výnimečna avokádová pomazánka - guacamole

(Wall, 3. 3. 2012 16:14)

2 avokáda
4 strúčiky cesnaku
1/2 cibule
chili podľa chuti
soľ podľa chuti
2 rajčiny
Všetko nakrájame a rozmixujeme ponorným mixérom !