Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Hŕstková polievka so zeleninou

26. 5. 2011
Suroviny:
1 šálka miešanej (hŕstkovej) zmesi – ja som mala zmes jačmenných krúp, suchého hrachu a červenej šošovice (môžete dať aj fazuľu, alebo obyčajnú šošovicu)
3-4 mrkvy – nakrájať na kolieska
1 petržlen – nakrájať na kolieska
čerstvú petržlenú vňať – väčšinu zviazať do viazaničky a zvyšok nakrájať najemno
2-3 PL oleja
1 biela cibuľa – nakrájať nadrobno
4 strúčiky cesnaku – nakrájať na tenké kolieska alebo môžeme prelisovať
2PL hladkej múky
1ČL červenej mletej papriky
1ČL vegety
čierne mleté korenie
3-4 stredne veľké zemiaky – nakrájať na menšie kúsky
1ČL kmínu
soľ
 
Postup:

Hŕstkovú zmes namočíme do vody asi na 8 hodín (najlepšie cez noc). Potom vodu vylejeme a zmes dáme do väčšieho hrnca. Zalejeme opäť vodou – kľudne viac, lebo jačmeň varením veľmi zväčší objem. Ja som dala vody asi 1 liter. Varíme pokiaľ nie sú všetky druhy zŕn polomäkké. Potom pridáme nakrájanú mkrvu, petržlen a viazaničku petržlenovej vňate. Varíme pokiaľ nie je aj zelenina polomäkká. Medzitým so spravíme zásmažku – na oleji osmažime cibuľu, pridáme cesnak a múku – opražíme asi 2 minúty a pridáme 1ČL červenej mletej papriky. Zalejeme studenou vodou (asi 0,5l) a privedieme do varu. Ochutíme vegetou a čiernym mletým korením. Odstavíme bokom.

 

Obrázok

 

 

Vrátime sa k našej polievke – keď je zelenina polomäkká pridáme zemiaky a 1ČL kmínu. Ak treba pridáme ešte vodu a osolíme podľa chuti (zemiaky vsiaknu veľa soli) Varíme pokiaľ nie sú zemiaky takmer hotové a potom pridáme zásmažku a všetko spolu prevaríme. Do uvarenej polievky nasypeme ešte posekanú petržlenovú vňať a podávame!

 

Obrázok

 

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.