Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Osviežujúci jablkový zákusok

10. 4. 2011
Suroviny:
4 vajcia – oddeliť bielky od žĺtkov
300g práškového cukru
štipka soli
100ml oleja
100ml mlieka
300g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1kg jabĺk – očistiť a nastrúhať na hrubšom strúhadle
1 zlatý klas alebo vanilkový puding – rozmiešaný v 150ml vody
½ ČL mletej škorice
1 ČL hnedého cukru
+ extra hnedý cukor ak sú jablká kyslejšie alebo ak máte radšej sladšie koláče
1ks smotany na šľahanie (250ml)
2ks kyslej smotany (spolu 400ml)
1 vanilkový cukor
 
Postup:
Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky rozmiešame s práškovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme olej, mlieko a múku, ktorú sme si vopred zmiešali s kypriacim práškom a všetko spolu poriadne vymiešame. Do zmesi opatrne zapracujeme sneh z bielkov a vzniknuté cesto vylejeme na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C cca 30minút. Po upečení dáme opatrne dole z plechu a necháme vychladnúť.

Počas toho ako nám bude koláč chladnúť uvaríme si jablkovú plnku. Nadrhnuté jablká dáme dusiť do 200ml vody. Po 5 minútach pridáme vo vode rozmiešaný zlatý klas (resp. vanilkový puding) aj s cukrom a škoricou a opäť privedieme do varu. Potom znížime teplotu a varíme kým kaša nezačne hustnúť, čo ale netrvá príliš dlho. Uvarená kaša nemá byť veľmi hustá – aby sa ľahko rozotierala na smotanovú plnku. Keď je kaša hotová necháme ju vychladnúť. Ja som ju dala do vodného kúpeľa, aby to bolo trošku rýchlejšie. No a pokiaľ kaša chladla, pripravila som smotanovú plnku: šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha a následne primiešame opatrne kyslú smotanu. Takéto plnka je kyslejšia a teda ak máte radšej sladšiu pridajte trochu práškového cukru. Teraz môžeme začať s “vrstvením” plniek. Na vychladnutý koláč dame najskôr smotanovú plnku a dame na 20-30minút stuhnúť do chladničky. Potom nanesieme plnku jablkovú a opäť dame do chladničky na 20-30minút. Po stuhnutí môžeme podávať.

Obrázok

 

Obrázok

Koláčik je veľmi osviežujúci a preto je vhodný aj na letné posedenia s rodinou alebo kamarátmi. Ja som tentokrát robila len polovičnú dávku.
 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.