Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


“Apple pie” alebo jablkový koláč

18. 4. 2011
Môj priateľ má veľmi rád sladké jedlá a koláče a nedávno sme u kamarátov jedli jablkový kolač, ktorý mu veľmi chutil. Hovoril, že doma často mávali jablkové pyté a poprosil ma, či niečo podobné neurobím. Robiť “obyčajné pyté” sa mi nechcelo, sadla som teda na internet a hľadala a hľadala… Až som našla recept na tento jablkový koláč – alebo ako sa pôvodne volal – caramel apple pie. Bol tam ale len recept na plnku a polevu a cesto bolo použité hotové kupované. Tak som hľadala ďalej a našla jednoduchý recept na cesto. Konečný výsledok bol super! Koláč bol výborný, šťavnatý a bolo ho veľa. Môžete ho teda pripraviť aj pre väčšiu skupinku ľudí. Tak nech sa páči:
 
Suroviny:
Na cesto:
400g hladkej múky
250g tuhého masla – nakájať na väčšie kocky
štipka soli
cca 150ml studenej vody (mne stačilo tentoraz 130ml)
 
Na “polevu”:
½ šálky hnedého cukru
½ šáky bieleho kryštálového cukru
50g masla
¼ šálky vody
½ ČL mletej škorice
štipka soli
5-7 jabĺk – olúpať a nakrájať na plátky
 
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto – do hlbšej misy si dáme múku so štipkou soli a pridáme kocky masla. Teraz prídu na rad vaše ruky a musíte s nimi pracovať rýchlo – prstami vtierajte maslo na múky, kým sa zmes nepodobá na strúhanku. Ide hlavne o to, aby cesto nebolo teplé a aby sa maslo nezačalo roztápať. Následne pridávame studenú vodu, ale nie všetku naraz, ale postupne ju prilievame a primiesujeme do cesta – mne stačilo 130ml. Stále sa snažte pracovať rýchlo. Keď má cesto peknú konzistenciu a drží pokope, zabaľte ho do fólie alebo do mikroténového sáčku a dajte do chladničky na 20-30 minút.

Pokiaľ cesto chladne uvaríme si polevu – oba cukre, maslo, vodu, škoricu a soľ spolu privedieme do varu a keď začne bublať, odstavíme a odložíme bokom:

Obrázok

Teraz si očistite a olúpte jablká. Vyberte s nich jadrovníky a nakrájajte na plátky (resp. mesiačiky). Ochutnajte ich a ak sú sladké pokvapkajte citrónovou šťavou (poleva je totižto dosť sladká a koláč by bol potom sladký až moc).

Ak sa cesto už dostatočne schladilo, vyberte ho von a rozdeľte – 1/3 nechajte bokom a zvyšné 2/3 rozvaľkajte do veľkého kruhu. Dajte na spodok formy (najlepšia je kruhová). Cesto má byť nielen na spodku ale aj po bokoch formy. Ak cesto pretŕča cez formu, tak ho orežte. Teraz prídu na rad jablká – jednoducho ich vysypte na cesto a trošku postláčajte dolu.

Obrázok

 Zo zvyšného cesta vyvaľkajte opať kruh – ale menší – priemerom ako vrch koláča. Narežte na hrubšie pásy a poukladajte na jablká. Môžete ich poprepletať. Na bokoch koláča pásy stlačením spojte so spodným cestom.

Obrázok

Polejte polevou – snažte sa poliať každý kúsok cesta aj jabĺk. Takto pripravený koláč dajte do vopred vyhriatej rúry. Najskôr na 210ºC – na 15 minút a potom znížte teplotu na 170ºC a pečte ďalších 35-40 minút.

Obrázok

Koláč sa má podávať až keď je vychladnutý. Ide hlavne o to, že k jablkám sa nepridával žiadny škrob ani múka a jediné, čo náplň bude držať pohromade je jablkovo-karamelová šťava, ktorá vznikne pri pečení. My sme sa ale nemohli dočkať výsledného produktu a koláč sme podávali ešte trochu teplý. Vôbec sa ale príliš neroztekal.

 

Obrázok

 

 

Obrázok

 

Tip: Ak si chcete trošku ušetriť prácu: cesto môžete pripraviť aj v mixéri – rozmixujte múku, soľ a studené maslo a keď má zmes konzistenciu strúhanky pomaly prilievajte vodu a mixujte, až kým nie sú ingrediencie pekne spojené.
 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

DAKUJEM!

(gurmanka, 5. 6. 2012 18:57)

Dik za info! Uz som kontaktovala admina na varecha.pravda.sk

who cares?

(gurmanka ty si Arrakia123 ? , 31. 5. 2012 11:18)

tá fotka v tomto recepte sa nápadne podobá na tvoju
http://varecha.pravda.sk/recepty/apple-pie-alebo-jablkovy-kolac/28309-recept.html

DAKUJEM!

(gurmanka, 29. 5. 2011 15:39)

A aj to vyborne chuti :-) je to sice trosku pracne, ale odporucam vyskusat!

Mňam

(Adam, 28. 5. 2011 18:55)

vyzerá to fantasticky :)


_____________________________________________________
mandriva user